Skip to content

Laman Utama » Yakini Vaksin » Mitos Berkaitan Vaksin

Mitos Berkaitan Vaksin

Terdapat banyak mitos mengenai vaksin akibat salah faham orang ramai. Artikel ini akan membongkar 6 mitos tentang vaksin supaya anda dapat membuat keputusan mengenai vaksin dengan tepat.

Mitos Vaksin # 1: Anak saya tidak perlu vaksinasi selagi anak-anak orang lain menerima vaksin

Vaksin sebenarnya menawarkan lapisan perlindungan apabila kira-kira 80-90% orang dalam komuniti diimunisasi. Apabila tahap imunisasi ini dicapai, kita dapat mencegah penyebaran penyakit dan wabak. Kesan ini dipanggil imuniti kelompok.

Anda mengurangkan peratusan orang yang diimunisasi dalam komuniti jika anda tidak menerima imunisasi. Kesannya, imuniti kelompok berkurang dan risiko wabak meningkat. 

Mitos Vaksin #2: Sistem imun anak saya akan dibanjiri dengan banyak vaksin

Tidak, vaksin tidak akan membanjiri sistem imun anak anda, kerana ia dapat memberi tindak balas terhadap pelbagai cabaran. Sebenarnya, setiap hari, sistem imun anak anda terdedah kepada banyak antigen asing (bahan yang tidak terdapat secara semula jadi di dalam badan) melalui aktiviti seperti makan, minum dan bermain.

Sebagai perbandingan, vaksin mengandungi bilangan antigen yang jauh lebih kecil. Oleh itu, walaupun banyak vaksin diberikan pada masa yang sama atau dalam jangka masa yang singkat, ia tidak akan membahayakan sistem imun anak anda.

Mitos Vaksin #3: Sebaiknya tunggu sehingga anak saya lebih besar sebelum mendapat vaksin.

Sekiranya anda tidak memberi vaksin pada waktu yang sepatutnya, anda mungkin akan kehilangan peluang untuk melindungi mereka. Vaksin kanak-kanak pada amnya dijadualkan ketika sistem kekebalan tubuh anak anda dapat memberi reaksi terbaik terhadap setiap vaksin. Selain itu, penjadualan vaksin juga mengikut prinsip bahawa anak-anak memerlukan perlindungan pada usia seawal mungkin, ketika penyakit ini paling sering menimpa mereka.

Mitos Vaksin #4: Vaksin berbahaya kerana diperbuat daripada kuman.

Vaksin hanya menggunakan sebahagian kuman atau keseluruhan kuman yang telah mati atau lemah. Dalam proses pembuatan, banyak prosedur telah diambil untuk memastikan vaksin itu selamat.

Seterusnya, sebelum vaksin digunakan di mana-mana negara, pengesahan keselamatan vaksin dalaman dan luaran dilakukan untuk memastikan vaksin tersebut sesuai untuk digunakan. Tinjauan akan dilaksanakan secara berterusan walaupun terdapat vaksin baru yang diperkenalkan. Semua kesan sampingan dilaporkan secara berterusan setelah vaksin digunakan secara umum.

Mitos Vaksin #5: Vaksin Campak, Beguk dan Rubella (MMR) menyebabkan autisme pada kanak-kanak.

Dakwaan ini berasal dari kajian yang terbukti palsu. Selain itu, terdapat banyak kajian yang dilakukan di beberapa negara-negara lain untuk mengkaji kebenaran dakwaan ini. Dalam 14 tahun, tiada kajian yang terbukit dapat mengaitkan vaksin dengan autisme. Jangkitan campak semula jadi tidak menyebabkan autisme, jadi mustahil vaksin dari penggunaan kuman bakteria yang lemah boleh menyebabkan autisme.

Mitos Vaksin #6: Vaksin Difteria, Kancing Gigi, dan Batuk Kokol (DTP) menyebabkan Sudden Infant Death Syndrome (SIDS).

Sebilangan ibu bapa mendakwa bahawa SIDS berlaku satu atau dua hari selepas vaksinasi DTP. Menjadi salah faham umum bahawa satu peristiwa yang mengikuti peristiwa lain mesti disebabkan oleh peristiwa yang mendahuluinya. Sebenarnya, SIDS biasa berlaku pada peringkat usia di mana bayi mendapat sebahagian besar suntikan imunisasi mereka. Banyak kajian menunjukkan bahawa kanak-kanak yang diberi vaksin tidak cenderung mendapat SIDS daripada kanak-kanak yang tidak diberi vaksin.

Tentang Immunise4Life
Hubungi Kami
Direktori Klinik
Dasar Privasi
Terma Penggunaan
Penafian

Sekretariat Immunise4Life
Ultra Works Sdn Bhd
23-5, Block B, the Suites, Jaya One,
72A, Jalan Universiti,
46200 Petaling Jaya, Selangor.

© Immunise4Life, 2021
Reka bentuk oleh Ultra Works Sdn Bhd