Home MYVaksinBaby Mobile App – Privacy Policy

MYVaksinBaby Mobile App – Privacy Policy

Go To Bahasa Malaysia version ↓

MYVaksinBaby Privacy Policy

1. Introduction

This privacy policy governs your use of the mobile application, MYVaksinBaby (“Application”) a childhood immunisation-related software developed by Ultra Works Sdn Bhd (Ultraworks) based on direction and input from Ministry of Health Malaysia, Malaysian Paediatric Association, and Malaysian Society of Infectious Diseases & Chemotherapy (Ultraworks’ partner experts in the Immunise4Life community education programme).

Features of the Application include:

  • Vaccination Reminders: push notifications on recommended vaccinations for the   first 2 years of a child’s life.
  • Vaccination Report Card: an in-app editable record of the child’s vaccinations.
  • Educational Videos: to educate users about the basics of childhood immunisation.
  • Vaccine-Preventable Diseases, Vaccination Care & Vaccination Schedule: an informative guide on diseases, vaccines and other related immunisation topics
  • In-app links to www.immunise4life.my and Immunise4Life’s Facebook page for further information on immunisation for all ages.
  • Other content or services that may be added to the Application from time to time.

2. What information does the Application obtain and how is it used?

a) User Provided Information

Registration with us is mandatory in order to be able to use the basic features of the Application.

When you register with us and use the Application, you generally provide (a) your gender, email address, date of birth (age), postcode, employer category (government, private, unemployed or self employed), healthcare provider preference (government or private hospital/clinic), username, password and other registration information; (b) information you provide us when you contact us for help; (c) information you enter into our system when using the Auto Reminders such as the name, photo (optional), gender and date of birth of your child.

We may also use the information you provide to contact you from time to time to provide important information and required notices.

b) Automatically Collected Information

In addition, the Application may collect certain information automatically, including, but not limited to, the type of mobile device you use, your mobile device’s unique ID, the IP address of your mobile device, your mobile operating system, the type of mobile Internet browsers you use, and information about the way you use the Application.

3. Does the Application collect precise real time location information of the device?

This Application does not collect precise real time location information from your mobile device.

4. Do third parties see and/or have access to information obtained by the Application?

Only aggregated, anonymized data is periodically transmitted to external services to help us improve the Application and our service. We will share your information with third parties only in the ways that are described in this privacy statement.

We may disclose User Provided and Automatically Collected Information:

  • as required by law, such as to comply with a subpoena, or similar legal process;
  • when we believe in good faith that disclosure is necessary to protect our rights, protect your safety or the safety of others, investigate fraud, or respond to a government request;
  • with our trusted services providers who work on our behalf, do not have an independent use of the information we disclose to them, and have agreed to adhere to the rules set forth in this privacy statement.

5. Personal Data Protection Notice

By registering as a user of the MYVaksinBaby app, you are deemed as a person authorised to provide and consent to the utilisation of your own and your children’s data.

Ultraworks will take reasonable precautions to keep your personal data secure and require any access by appointed 3rd party data processors to adhere to the same.

Ultraworks reserves the right to process your personal data for the purposes of:

  • Enabling you to use the app.
  • Improving the app.
  • Other purposes, directly or indirectly relating to the app.

In accordance with the Personal Data Protection Act 2010 of Malaysia (the Act), you have the right to contact Ultraworks at appsupport@ifl.my (for iOS platform) and playsupport@ifl.my (for Android platform) using the email address that you registered with MYVaksinBaby and request that:

  • Your personal data not be used to contact you directly.
  • Previous consent to use of your personal data be revoked.
  • Your personal data be expunged from Ultraworks’ database.

6. Changes

This Privacy Policy may be updated from time to time for any reason. We will notify you of any changes to our Privacy Policy by posting the new Privacy Policy here https://immunise4life.my/appprivacy/. You are advised to consult this Privacy Policy regularly for any changes, as continued use is deemed approval of all changes.

7. Your Consent

By using the Application, you are consenting to our processing of your information as set forth in this Privacy Policy now and as amended by us. “Processing,” means using cookies on a computer/hand held device or using or touching information in any way, including, but not limited to, collecting, storing, deleting, using, combining and disclosing information, all of which activities will take place in the Malaysia.

8. Contact us

If you have any questions regarding privacy while using the Application, or have questions about our practices, please contact us via email at Ultraworks at appsupport@ifl.my (for iOS platform) and playsupport@ifl.my (for Android platform)

TERMS & CONDITIONS OF USE

1   GENERAL

1.1  The MYVaksinBaby mobile application (the app) as well as its content and functionalities are intended to cater to registered users (aged 18 years or older) with children receiving their vaccinations in Malaysia.

1.2  The app is a childhood immunisation-related software developed by Ultra Works Sdn Bhd (Ultraworks) based on direction and input from Ministry of Health Malaysia, Malaysian Paediatric Association, and Malaysian Society of Infectious Diseases & Chemotherapy (Ultraworks’ partner experts in the Immunise4Life community education programme).

1.3  MYVaksinBaby is sponsored by private sector companies.

2   WARRANTIES AND INDEMNITIES

2.1  As a user of the app, you acknowledge that the MYVaksinBaby app is not a substitute for professional advice from a qualified medical practitioner.

2.2  You further acknowledge that Ultraworks, its partner experts and corporate sponsors do not make any guarantee or warranty whatsoever related to the MYVaksinBaby app, its content or functionalities.

2.3  You agree to hold harmless and indemnify Ultraworks, its partner experts and corporate sponsors against claims, liability or damages arising from:

2.3.1   Reliance on the recommendations of the app.
2.3.2   Factual omissions, inaccuracies or incompleteness.
2.3.3   Unauthorised access to your personal data.
2.3.4   Damage to your device caused by malicious software/technology.

3   USAGE LICENSE

3.1  You are required to read, understand and agree with the terms and conditions of use (including the Personal Data Protection Notice) before you can be accorded the Usage License – a non-exclusive, non-transferable right to download, install and use the MYVaksinBaby app on your device for personal, non-commercial use.

3.2  Your agreement is similarly implied when you download, install and use the MYVaksinBaby app.

3.3  The Usage Licence forms a legally binding agreement between you (as a registered user of the MYVaksinBaby app) and Ultraworks.

3.4  Ultraworks reserves the right to revise the content and functionalities of the app, as well as the terms and conditions of use at any time without giving prior notice.

BAHASA MALAYSIA

Dasar Privasi MYVaksinBaby

1. Pengenalan

Dasar polisi ini menerangkan penggunaan aplikasi telefon, MYVaksinBaby (“Aplikasi”) satu perisian berkaitan imunisasi kanak-kanak yang dibangunkan oleh Ultra Works Sdn Bhd (Ultraworks) berdasarkan arahan dan maklumat daripada Kementerian Kesihatan Malaysia, Persatuan Pediatrik Malaysia, dan Persatuan Penyakit Berjangkit dan Kemoterapi Malaysia (pakar yang terbabit bersama Ultraworks dalam program pendidikan komuniti Immunise4Life).

Ciri-ciri aplikasi termasuk:

  • Peringatan Vaksinasi: peringatan terhadap vaksinasi yang disarankan pada 2 tahun pertama anak.
  • Kad Laporan Vaksinasi: rekod vaksinasi anak yang boleh diubah suai dalam aplikasi.
  • Video Pendidikan: untuk mendidik pengguna mengenai asas imunisasi kanak-kanak.
  • Penyakit Cegahan Vaksin, Penjagaan Vaksinasi Anak & Jadual Imunisasi: panduan bermaklumat untuk penyakit-penyakit, vaksin-vaksin dan info lain berkaitan dengan imunisasi.
  • Pautan dalam aplikasi ke immunise4life.my atau Facebook Immunise4Life untuk maklumat lanjut mengenai imunisasi bagi semua peringkat usia.
  • Kandungan atau servis lain yang mungkin ditambah ke dalam Aplikasi dari masa ke semasa.

2. Apakah maklumat yang diperoleh Aplikasi dan bagaimana ia digunakan?

a) Maklumat Yang Diberikan Pengguna

Pendaftaran adalah diwajibkan untuk menggunakan ciri-ciri asas Aplikasi.

Semasa pendaftaran dan semasa menggunakan Aplikasi, anda diminta untuk memberi maklumat anda seperti (a) jantina anda, e-mel, tarikh lahir (umur), poskod, kategori majikan (kerajaan, swasta, tidak bekerja, atau bekerja sendiri), pilihan penjagan kesihatan (hospital/klinik kerajaan atau swasta), nama pengguna, kata laluan dan maklumat pendaftaran lain ; (b) maklumat yang anda berikan semasa menghubungi kami untuk bantuan aplikasi; (c) maklumat yang anda berikan semasa menggunakan Peringatan Automatik seperti nama anak, gambar anak (pilihan), jantina anak dan tarikh lahir anak anda.

Kami juga mungkin menggunakan maklumat yang diberikan untuk menghubungi anda dari masa ke semasa untuk memberitahu maklumat penting dan memberi notis yang diperlukan.

b) Maklumat Yang Dikumpul Secara Automatik

Selain itu, Aplikasi mungkin mengumpul sesetengah maklumat secara automatik, termasuk, tetapi tidak terhad kepada, jenis telefon mudah alih anda, ID unik telefon mudah alih, alamat IP telefon mudah alih, sistem operasi telefon anda, jenis pelayar web yang anda gunakan, dan maklumat tentang cara anda menggunakan aplikasi.

3. Adakah Aplikasi mengumpul maklumat lokasi telefon yang tepat dalam masa yang nyata?

Aplikasi ini tidak mengumpul maklumat lokasi telefon yang tepat dalam masa yang nyata.

4. Adakah pihak ketiga dapat melihat atau mempunyai akses terhadap maklumat yang diperoleh oleh Aplikasi?

Hanya maklumat yang tidak bernama dan digabungkan dihantar kepada pihak luar untuk membantu kami menambah baik Aplikasi dan perkhidmatan kami. Kami akan berkongsi maklumat anda dengan pihak ketiga hanya dengan cara yang dinyatakan di dalam dasar privasi ini.

Kami mungkin mendedahkan Maklumat Yang Diberikan Pengguna dan Maklumat Yang Dikumpul Secara Automatik dalam keadaan berikut:

  • jika dikehendaki oleh undang-undang, subopena atau proses undang-undang yang sama;
  • jika pendedahan diperlukan bagi melindungi hak kami, melindungi keselamatan anda dan orang lain, menyiasat penyelewengan, atau diatas permintaan kerajaan;
  • dengan pembekal perkhidmatan yang berkhidmat bagi pihak kami, tidak mempunyai penggunaan bebas daripada maklumat yang kami dedahkan kepada mereka, dan telah bersetuju untuk mematuhi peraturan yang telah ditetapkan di dalam dasar privasi ini.

5. Notis Perlindungan Data Peribadi

Dengan mendaftar sebagai seorang pengguna aplikasi MYVaksinBaby, anda dianggap sebagai orang yang memberi kebenaran untuk menyediakan data dan bersetuju terhadap penggunaan data anda dan data anak anda.

Ultraworks akan mengambil langkah berjaga-jaga untuk memastikan data peribadi anda selamat dan memastikan pihak ketiga yang memproses data untuk mematuhi perkara yang sama.

Ultraworks berhak untuk memproses data peribadi anda untuk tujuan:

  • Membolehkan anda menggunakan aplikasi.
  • Menambah baik aplikasi
  • Tujuan lain, secara langsung atau tidak langsung yang berkenaan dengan aplikasi

Selaras dengan Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 Malaysia (Akta), anda berhak untuk menghubungi Ultraworks di appsupport@ifl.my (untuk pengguna iOS) dan playsupport@ifl.my (untuk pengguna Android) dengan menggunakan alamat e-mel yang anda daftarkan dalam MYVaksinBaby dan memohon supaya:

  • Data peribadi anda tidak digunakan untuk menghubungi anda secara langsung
  • Persetujuan terdahulu berkenaan data peribadi anda dibatalkan
  • Data peribadi anda dihapuskan daripada pangkalan data Ultraworks

6. Pindaan

Dasar Privasi ini mungkin akan dikemas kini dari masa ke semasa untuk apa jua tujuan. Kami akan memaklumkan kepada anda jika terdapat sebarang perubahan kepada Dasar Privasi dengan menyiarkannya di https://immunise4life.my/appprivacy/. Anda dinasihatkan untuk mengunjungi Dasar Privasi ini secara berkala untuk sebarang pindaan, kerana penggunaan Aplikasi yang berterusan dianggap sebagai persetujuan anda terhadap apa-apa pindaan.

7. Persetujuan Anda

Dengan menggunakan Aplikasi ini, anda bersetuju terhadap pemprosesan maklumat anda seperti yang dinyatakan di dalam Dasar Privasi ini sekarang dan juga didalam pindaan. “Proses,” bermakna menggunakan “cookies” di dalam komputer atau telefon mudah alih atau menggunakan atau menyentuh maklumat dalam apa jua cara, termasuk, tetapi tidak terhad kepada, pengumpulan, penyimpanan, penghapusan, penggunaan, penggabungan dan pendedahan maklumat, di mana kesemua aktiviti ini berlaku di Malaysia.

8. Hubungi Kami

Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan mengenai privasi anda semasa menggunakan Aplikasi, atau soalan berkenaan perkhidmatan kami, sila hubungi kami, Ultraworks melalui emel di appsupport@ifl.my (untuk pengguna iOS) dan playsupport@ifl.my (untuk pengguna Android).

TERMA & SYARAT

1     UMUM

1.1  Aplikasi telefon MYVaksinBaby (aplikasi) beserta kandungan dan fungsinya disasarkan untuk pengguna berdaftar (18 tahun dan ke atas) serta mempunyai anak yang menerima vaksinasi di Malaysia.

1.2  Aplikasi ini merupakan perisian berkaitan imunisasi kanak-kanak yang dibangunkan oleh Ultra Works Sdn Bhd (Ultraworks) berdasarkan arahan dan maklumat daripada Kementerian Kesihatan Malaysia, Persatuan Pediatrik Malaysia, dan Persatuan Penyakit Berjangkit dan Kemoterapi Malaysia (pakar yang terbabit bersama Ultraworks dalam program pendidikan komuniti Immunise4Life).

1.3  Ciri-ciri aplikasi termasuk:

1.3.1 Peringatan Vaksinasi: peringatan terhadap vaksinasi yang disarankan pada 2   tahun pertama anak
1.3.2 Kad Laporan Vaksinasi: rekod vaksinasi anak yang boleh diubah suai dalam aplikasi
1.3.3 Video Pendidikan: untuk mendidik pengguna mengenai asas imunisasi kanak-kanak
1.3.4 Penyakit Cegahan Vaksin, Penjagaan Vaksinasi Anak & Jadual Imunisasi: panduan bermaklumat untuk penyakit-penyakit, vaksin-vaksin dan info lain berkaitan dengan imunisasi
1.3.5 Pautan dalam aplikasi ke www.immunise4life.my atau Facebook Immunise4Life untuk maklumat lanjut mengenai imunisasi bagi semua peringkat usia.
1.3.6 Kandungan atau servis lain yang mungkin ditambah ke dalam Aplikasi dari masa ke semasa.

1.4  MYVaksinBaby ditaja oleh syarikat sektor swasta.

2    WARANTI DAN GANTI RUGI

2.1 Sebagai pengguna aplikasi, anda maklum bahawa aplikasi MYVaksinBaby bukan pengganti untuk nasihat profesional daripada pengamal perubatan yang berkelayakan.

2.2 Anda juga maklum bahawa Ultraworks, pakar yang terbabit serta penaja korporat tidak membuat apa-apa jaminan atau waranti yang berkaitan dengan aplikasi MYVaksinBaby, isi kandungannya atau fungsinya.

2.3 Anda bersetuju untuk mempertahankan dan melindungi Ultraworks, pakar yang terbabit dan penaja korporat terhadap tuntutan, liabiliti atau kemusnahan yang berpunca daripada:

2.3.1 Kebergantungan terhadap saranan di dalam aplikasi
2.3.2 Fakta yang ketinggalan, tidak tepat atau tidak lengkap
2.3.3 Akses tanpa kebenaran terhadap data peribadi anda
2.3.4 Kemusnahan terhadap peranti elektronik anda yang disebabkan oleh perisian/teknologi hasad

3    LESEN PENGGUNAAN

3.1  Anda dikehendaki untuk membaca, memahami dan bersetuju dengan terma dan syarat penggunaan (termasuk Notis Perlindungan Data Peribadi) sebelum anda boleh diberi Lesen Penggunaan – iaitu hak tidak ekslusif, tidak boleh dipindahkan untuk memuat turun, memasang dan menggunakan aplikasi MYVaksinBaby pada peranti elektronik anda untuk kegunaan peribadi, bukan komersial.

3.2  Persetujuan anda juga termasuk ketika anda memuat turun, memasang dan menggunakan aplikasi MYVaksinBaby.

3.3  Lesen Penggunaan membentuk persetujuan di antara anda (sebagai pengguna berdaftar aplikasi MYVaksinBaby) dan Ultraworks.

3.4  Ultraworks berhak untuk menyemak semula isi kandungan dan fungsi aplikasi serta terma dan syarat penggunaan pada bila-bila masa tanpa memberikan sebarang notis awal.